Blog

De goden ontwaken

Terwijl het manuscript van mijn tweede boek bijna af is ben ik begonnen aan mijn derde boek. Het heeft als voorlopige titel ‘de goden ontwaken’ en het gaat over de Olympische goden die, na een drankfestijn, na eeuwen ontwaken en ontdekken dat de wereld veranderd is. Ze merken al snel dat ze de wereld niet meer regeren maar in plaats daarvan gereduceerd zijn  tot een toeristische attractie. Hoofdpersoon is de tragische en manke Hephaistos.

Rubens_-_Vulcano_forjando_los_rayos_de_Júpiter

Over een spion

Ik schrijf nu, tijdens mijn vakantie in Italie, aan een verhaal over een Iraanse Israëliër die ten koste van alles rijk wil worden, omdat hij denkt dat anders niemand van hem zal houden. Het wordt het laatste verhaal van mijn tweede boek. mata-mata-israel-ilustrasi-_110927105304-115

De Leeuw van Latakia

Dat wordt de titel van mijn boek over de mensen die naar Nederland komen als migrant, vluchteling of hoe we het ook willen noemen. Een leeuw dus en geen krokodil. De Leeuw van Latakia is ook de titel van het verhaal dat ik op dit moment schrijf voor de verhalenbundel. Het speelt voor een belangrijk deel in de Syrische stad aan de Middellandse Zee waar de oorlog ver weg lijkt, waar de terrasjes en stranden aan Zuid-Europa doen denken. De hoofdpersoon woont daar en waant zich een leeuw, tot hij in de jungle komt en merkt dat hij daar pillen moet slikken om over leeuwenmoed te kunnen beschikken. Hij ontdekt de drug die de waanzin van de oorlog en de wreedheden in stand houdt: captagon.

 

windy-lion-johns_31422_990x742

Het skelet van de krokodil

Het skelet van ‘Een krokodil wordt nooit een boomstam’ is af. Dat wil zeggen dat de verhaallijnen geschreven zijn. Ik ben nu bezig met het vlees aan de botten te plaatsen. Dat houdt in dat ik de verhalen voorzie van gevoelens, gedachten en sfeer, benevens ‘kleine’ gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het boek wint aan meeslependheid en duiding. Dan komt nog de laatste fase waarin ik de schubjes poets zodat het een mooie krokodil wordt. Dan zorg ik ervoor dat de zinnen mooi zijn en alles wat lelijk is eruit gaat. De eerste fase is het moeilijkst en het meest tijdrovend.

 

skelet krokodil

De pennen zijn geslepen

Het eerste deel van het ultrakorte verhaal ‘Gif’ staat op het internet en is mijn inzending voor de verhalenwedstrijd ‘De pennen zijn geslepen’.

Gif

pennen

Publicatie in Dordrechts Winterboek

sneeuwstad

‘Bevroren Stad’ wordt inderdaad gepubliceerd in het Dordrechts Winterboek. Ik ben er erg blij mee. De boekpresentatie is op 5 november 2016 bij boekhandel Vos en van de Leer in het centrum van Dordrecht. Bij die gelegenheid zullen ook de winnaars bekend gemaakt worden voor het beste verhaal en het beste gedicht.

Schrijf ik graag over het exotische? Dat is een vraag die ik mezelf wel eens stel. Het ‘Boek der Angsten’ speelt zich voornamelijk af op de imaginaire planeet Lemuria. Het boek waaraan ik nu werk beschrijft gebeurtenissen in landen als Eritrea, Colombia en Irak. Maar in ‘Bevroren Stad’ is de achtergrond van het verhaal het Eiland van Dordrecht, de plek waar ik geboren ben en (bijna) altijd heb gewoond. Ik kan dus ook overweg met een niet-exotische omgeving zou je denken. Maar het speelt zich vijfduizend jaar in de toekomst af, als er wederom een ijstijd is aangebroken. Toch weer niet een alledaagse setting.

Dordrechts Winterboek

 

 

De moordenaar

Nu ik weer een bijdrage heb gemaild voor een ‘Dordtse publicatie’ herinner ik me mijn bijdrage aan een Dordtboek: het gedicht de Moordenaar.

eng paard

De moordenaar

 

Een vuile paardenbek drinkt uit een bak.

Het vochtige stro tussen zijn hoeven stinkt,

terwijl zijn betraande oog gulzig blinkt.

Haver gutst uit een gat in de zak.

 

Ongeduldig slikt hij, waarna water zinkt.

Tussen zijn poten ligt een rillend wrak,

zak met botten in een katoenen pak,

onder een hengst die maar verder drinkt.

 

De duisternis valt behoedzaam in.

Het beest knabbelt aan zijn lederen band.

Over zijn slachtoffer scharrelt een spin.

 

Speeksel druipt vanonder een gele tand.

Dat was weer een misdaad zonder zin.

De maan sluipt omhoog en beloert het land.

 

 

Het Boek der Angsten in gesproken versie

HBDA kende al een gedrukte en een E-versie. Nu heeft Aangepast Lezen, de bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, een luisterboek gemaakt. Ze hebben het uitstekend uitgevoerd. Hieronder een leesfragment.

leesfragment luisterboek

aangepast lezen

Men stuurde mij een presentexemplaar.

Mooie gedachte dat er voor mensen met een visuele beperking nu ook een magische poort bestaat waardoor ze naar Lemuria kunnen reizen.

De Bevroren Stad

winterboek

Het Dordrechts Winterboek heet de verhalenwedstrijd. Deelnemers schrijven een verhaal of gedicht over Dordrecht in de winter. Mijn verhaal heet de Bevroren Stad en het gaat over Dordrecht tijdens een ijstijd. De beschaving is terug naar middeleeuws niveau. De bevolking heeft zich terugtrokken binnen de herbouwde stadsmuren en wolven jagen in de Buitenwijken. Publicatie van mijn verhaal in het door Vos & van der Leer uit te brengen boek zou me zeer verheugen, vooral omdat het onderwerp me dierbaar is.